Kamerový systém pro aktivní sledování extrémně vzdálených cílů

Home » Projekty » Articles » Kamerový systém pro aktivní sledování extrémně vzdálených cílů

Cílem projektu je výzkum a vývoj technologií, které umožní detekci, identifikaci a sledování několika objektů pomocí inteligentního kamerového systému.

RCE tým se mimo jiné zabývá sledováním velmi vzdálených cílů v reálném čase. Kvůli ztrátě barevné informace u velmi vzdálených objektů se zaměřujeme především na sledování v monochromatických videosekvencích. Prezentované řešení je schopno zpracovat více jak 25 snímků v HD rozlišení za vteřinu a je robustní vůči částečným či úplným překrytím sledovaného objektu. Této rychlosti bylo dosaženo optimalizací algoritmů na vysoce paralelní architektury (grafická karta Nvidia). Všechny části PT systému mohou být řízeny vzdáleně přes ONVIF protokol. Video snímané kamerou je kódováno do základního videoformátu H.264 a je streamováno připojeným klientům přes protokol RTP/RTSP.

Video

Hardware

Monochromatická kamera Prosilica GC1290 upevněná na PT zařízení MST01. Získané snímky jsou zpracovány vysoce výkonným PC složeným ze základní desky ASUS mini-ITX, čtyřjádrového procesoru Intel Core i5, 4GB operační paměti a grafické karty NVidia GTX 560 Ti s 384 jádry CUDA.

Software

Řídicí software je modulární multivláknová aplikace s grafickým uživatelským rozhraním. Většina softwaru je implenetována v C++. Kritické části softwaru byly ručně optimalizovány pro paralelní zpracování na procesoru a grafické kartě.

Řešitelé

Toto zařízení bylo realizováno v rámci projektu Výzkum a vývoj technologií pro inteligentní optické sledovací systémy (FR-TI1/195). Hlavním řešitelem byla společnost Oprox, a.s., dalšími řešiteli Fakulta informačních technologií, VUT v Brně a ZLD, s.r.o..